Scurtă biografie

Vladimir Plahotniuc (n. 1 ianuarie 1966, satul Pitușca, raionul Călărași) este un politician, om de afaceri și filantrop din Republica Moldova


Studiile
După cum afirmă într-un interviu, Vladimir Plahotniuc a fost educat mai mult sub influența părinților și a bunicilor săi[4]. A urmat cursurile școlii medii din s. Grozești, r. Nisporeni până în 1983 când a absolvit cu diplomă această instituție[5]. În 1991 a absolvit Universitatea Tehnică din Moldova cu diploma de Inginer la specialitatea: Tehnologia Industriei Alimentare[6]. În 2002 a obținut titlul de Master în Business și Administrare la aceeași Universitate[7]. În 2006 a obtinut titlul de licențiat în drept, profilul Jurisprudență, specialitatea drept, Universitatea de Studii Europene din Moldova[8].

Cariera profesională
În intervalul anilor 1991–1993 a ocupat poziția de specialist la Centrul pentru prevenirea și reabilitarea victimelor minore "Minor", afiliat Primăriei mun. Chișinău[9]. A îndeplint funția de economist la "Euro Est Hundel" Ltd Moldova, apoi a lucrat la "Voyage" Ltd Moldova. În intervalul anilor 1995-1998 a fondat Grupul Financiar Moldo-American "Angels", pe care l-a condus până în 2001[10]. Între 2001-2010 a îndeplint funcția de Director Comercial, iar mai apoi Director General "Petrom Moldova" SA ocupându-se cu importul și distribuția petrolului[11]. Din 2005 a ocupat funcția de vice-președinte al Consiliului de Administrare a Băncii Comerciale BC Victoriabank, una dintre cele mai importante bănci din Republica Moldova, după care în 2006 a devenit președinte al acesteia, funcție pe care a deținut-o până în ianuarie 2011[12][13].

Activitatea politică
În seara zilei de 19 noiembrie, în cadrul ședinței biroului politic al Partidului Democrat din Moldova s-a luat decizia ca Vladimir Plahotniuc să fie candidatul la funcția de deputat cu numărul 2 pe lista acestui Partid[14]. În consecință, acesta și-a transmis afacerile în administrarea managerilor, pentru a se ocupa nestingerit de politică[15]. La 30 decembrie 2010, în cadrul ședinței Consiliului Național Politic al PDM, s-a decis numirea omului de afaceri Vladimir Plahotniuc în funcția de vicepreședinte al Partidului Democrat din Moldova[16]. În aceeași zi a fost ales prim-vicepreședinte al Parlamentului Republicii Moldova[17]. A fost ales membru al Comisiei economie, buget și finanțe al Parlamentului Republicii Moldova. La 19 mai 2011, prin decret prezidențial, Marian Lupu a constituit Consiliului Național pentru reforma organelor de ocrotire a normelor de drept în care a fost inclus și Vladimir Plahotniuc ca vicepreședinte[18].

18 comentarii:

Anonim spunea...

"respect i uvajuha" cum se mai spune.nu am avut nici o indoiala in faptul ca nu-l veti pune la punct pe dl.Filat cu tot cu mascaricii lui alde cheianu si durbala.probabil ca azi sint foarte tristi.Fiecare din noi are scara sa si pacat ce dl.filat nu a stiut sa-si masoare puterile,uitind cum a urcat el sus,cum si-a facut afacerile,ponegrind pe altii.Sinteti cel mai tare,bravo succes.

Anonim spunea...

http://www.pan.md/paper/VOX-POPULI/Chistka-v-Yustitsiii-Moldovi-/45030

Unknown spunea...

Avem nevoie de ajutorul dumnevoastra domn PrimVice Presedinte ..este strigator la cer..un copil de doar 4 anisori are leucemie acuta..are nevoie de operatie si parintii nu dispun de suma necesara de bani..va rog ajutatii Gheorghita vrea sa traiasca...tel parintilor 079953697

Anonim spunea...

mrazi

Anonim spunea...

Pinzari Eliza, cred ca a fost ajutat copilasul, sper din tot sufletul.....

Anonim spunea...

In satele din Nisporeni, copiii după ce incep a merge incep și a munci. Cînd pleacă la școală știu deja tăbla inmulțirii și să joace Șah... Succes!!!

Claudia spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Unknown spunea...

Consider că RM v-a avea doar de cîștigat, dacă viitorul președinte al țării ar fi d-nul Plahatniuc. Numai o personalitate poate scoate țara din impas. Îmi pare rău că tatăl meu n-a avut curajul d-voastră de-a păși ferm atunci cînd a fost îngenunchiat și mă bucur că mi-ați fost exemplu în cele mai grele momente din viață. SUCCES!!!

Unknown spunea...

Banditule de plahotniuk

Anonim spunea...

Afisati si biografia lui Usatii.... e bogata si cu surprize....

Unknown spunea...

Undwi miliardul?

Anonim spunea...

Cum as putea vorbi cu el personal?

Anonim spunea...

Republica Moldova actuala (2017) este cam cum era Romania pe timpul lui Iliescu - coruptia este in floare, Justitia face dosare politice comandate de domnii dela putere. Asta este realitatea dlor. Plahotniuc si Dodon sau cum ii mai cheama..

Anonim spunea...

Daaaa. Iar acum?

Unknown spunea...

Cum de vorbit cu domnul Vladimer personal? Întrebare personala

Anonim spunea...

Sluge, troll, sluge!

Unknown spunea...

Buna suntem familie tinara nu avem casa nu avem unde locui suntem in asteptarea unui copil va rog mult sa ne ajutati cum puteti sa ne ajutati ??? dnul plahotniuc

Unknown spunea...

Impuscat ca ceusescu