Controverse mediatice


Controverse mediatice

Vladimir Plahotniuc a îndeplinit funcția de președinte al „Victoriabank”, una dintre cele mai importante bănci din Republica Moldova până în ianuarie 2011[12][58]. Averea lui Plahotniuc era cotată la 300 de milioane de dolari în topul averilor publicat de revista ucraineană de business „Delo", în august 2010[12]. Banii i-au venit atât de la „Victoriabank", cât și de la compania „Petrom Moldova", unde figurează ca vicepreședinte al Consiliului de Administrație[12].
Deși nu apare în actele firmelor, presa de la Chișinău a vehiculat de mai multe ori că Plahotniuc ar deține cel mai luxos hotel din Moldova, „Nobil"[12]. Tot despre el s-a mai scris că are Hotelul „Codru" din Chișinău, Compania de Asigurări „Asito", clubul de noapte „Drive", posturile TV Prime și 2 Plus și radioul Prime FM din Moldova[12].
Mass-media de la Chișinău, a speculat pe marginea afirmațiilor controversatului om de afaceri Sergiu Mocanu, după cum singur se caracterizează[59][60][61][62], fostul consilier cu „misiuni speciale" al ex-președintelui Republicii Moldova, Vladimir Voronin și l-a numit drept „cardinalul din umbră" al familiei fostului președinte comunist[63]. Această etichetă i-a fost pusă datorită unor relații de afaceri pe care Plahotniuc le-ar fi avut cu familia fostului președinte comunist, Vladimir Voronin[63]. Tot mass-media a susținut că Plahotniuc ar fi finanțat, pe rând, Partidul Comuniștilor, până în 2009, și Partidul Democrat, din 2010[63].
La începutul lui 2011, la scurt timp după alegerea sa în Parlament, ziarul Adevărul a descoperit că Plahotniuc deține și cetățenie română, fiind înregistrat sub numele de Vlad Ulinici.[64] El a explicat că a făcut aceasta pentru a-și proteja copiii, dorind să evite ca ei să fie discriminați pe perioada studiilor din România.[65] El a anunțat ulterior că a cerut ca și în actele românești numele său să devină tot Plahotniuc.[3]

Niciun comentariu: