vineri, 9 noiembrie 2012

Vlad Plahotniuc a primit asigurări că Italia va sprijini semnare acordului de asociere dintre Moldova şi UE


În cadrul vizitei de lucru efectuate la Roma, Prim-vicepreşedintele Parlamentului Republicii Moldova, Vlad Plahotniuc, a avut întrevederi cu vicepreşedintele Senatului Republicii Italia, Vannino Chiti, şi cu alţi senatori, printre care Fabrizio Di Stefano, membru al Grupului parlamentar de prietenie moldo-italian.
Italia va sprijini semnarea, cât mai curând, a Acordului de asociere dintre Republica Moldova şi Uniunea Europeană – această asigurare a fost reiterată de senatorii de la Roma la întrevederile cu Prim-vicepreşedintele Legislativului de la Chişinău.
„Atât parlamentarii noştri europeni, cât şi cei de din Italia fac eforturi pentru ca Republica Moldova să semneze anul viitor Acordul de asociere cu UE”, a fost mesajul explicit transmis de senatorul Fabrizio Di Stefano. Vicepreşedintele Senatului, Vannino Chiti, a insistat că integrarea Moldovei la UE este importantă în context regional: „Dorim să oferim perspective europene clare pentru Republica Moldova. Italia pledează pentru un proces de stabilizare a întregii Europe de Sud-Est, iar cazul Republicii Moldova poate fi o poveste de succes în această regiune”.
În acest context, Vlad Plahotniuc a propus o idee nouă, de cooperare tripartită între Legislativele Republicii Moldova, Italiei şi Croaţiei, astfel încât ţara noastră să poată prelua experienţa pozitivă a acestor state, inclusiv practicile din cadrul procesului de integrare europeană. Nu e un secret că Italia a fost cel mai activ avocat al Croaţiei, care în 2013 se preconizează că va deveni membru al Uniunii Europene. „Avem multe afinităţi culturale şi istorice cu Italia, pe care o considerăm o punte de legătură a Moldovei cu Uniunea Europeană”, a precizat Prim-vicepreşedintele Parlamentului moldovean.
În cadrul întrevederii cu omologul său din Senatul italian, Vlad Plahotniuc a discutat şi despre situaţia cetăţenilor moldoveni care sunt stabiliţi sau muncesc provizoriu în Italia. „Dorim să obţinem cât mai curând o recunoaştere a diplomelor de studii moldoveneşti pe piaţa muncii din Italia, pentru ca cetăţenii Republicii Moldova să poată activa în domeniile lor de specialitate”, a declarat Prim-vicepreşedintele Parlamentului.
Vlad Plahotniuc s-a întâlnit şi cu reprezentanţii Confederaţiei Generale a Industriei italiene (Confindustria), cărora le-a spus că „unul dintre obiectivele noastre este să facem din Republica Moldova o piaţă atractivă pentru investitorii italieni și pentru cei din alte ţări”. În acest context, Paolo Zegna, vicepreşedintele Confindustria, a menţionat că investitorii mizează pe o comunicare mai eficientă cu autorităţile locale şi pe dezvoltarea în Moldova a sectorului întreprinderilor mici şi mijlocii.
Din delegaţia deputaţilor moldoveni au mai făcut parte Igor Corman, preşedintele Comisiei de politică externă şi integrare europeană, şi Andrian Candu, preşedintele Grupului de prietenie cu Italia din Parlamentul Republicii Moldova.
D.C.

Niciun comentariu: