Omul de afaceri Vlad Plahotniuc infirmă că a avut afaceri comune cu Oleg Voronin, că l-a propus pe Zubco în fruntea Procuraturii, că ar fi prieten cu Nichifor, că ar avea vreo legătură cu firma „Aerocom” ori cu „mafia cărnii”. El crede că Lupu a fost dezinformat, când l-a învinuit de monopolizare a celor mai importante afaceri din RM.
- Dle Plahotniuc, de regulă, când se referă la dvs., jurnaliştii adaugă neapărat calificativul „controversatul om de afaceri”. În interviul pentru „Prime” de miercuri, dvs. aţi catalogat toate zvonurile ce vă privesc şi care au făcut înconjurul ţării în ultimii ani drept „bârfe”. De ce aceste bârfe se referă anume la dvs. şi cum se explică ieşirea dvs. neaşteptată în public?
- Mai întâi de toate, vă mulţumesc pentru atenţia pe care mi-o acordaţi. Cât priveşte răspunsul la întrebare este unul foarte simplu şi l-aţi dat chiar dvs. - m-am săturat de legendele misterioase care ţin de „controversatul Plahotniuc” şi de toate minciunile împănate cu referinţă la mine. Acum, îmi dau seama că anume faptul că n-am dat răspunsuri prompte la timpul potrivit i-a şi încurajat pe mulţi să născocească fel de fel de poveşti despre activitatea mea. Am decis să ies în public, ca să-l dau jos de pe cal pe „controversatul Plahotniuc”, iar toţi cei interesaţi să afle că performanţele mele în afaceri le-am obţinut prin munca şi inspiraţia mea. Sunt un om normal, care poate să vorbească despre propria persoană fără nicio jenă. Ba chiar am cu ce să mă mândresc...„Am decis să-l dau jos de pe cal pe „controversatul Plahotniuc”
- Pe ce se bazează relaţiile dintre oamenii de afaceri şi politicienii moldoveni? Cât de corecte sunt aceste relaţii şi cum ar trebui, de fapt, să fie?
- Eu chiar nu ştiu pe ce se bazează aceste relaţii, dar, în ceea ce mă priveşte, pot să vă răspund. Cu toate că relaţiile mele cu politicienii moldoveni sunt corecte, legale şi principiale, din păcate, în RM încă nu există o relaţie instituţională constructivă între mediul de afaceri şi stat. Aceasta reprezintă o problemă foarte importantă şi este o temă nouă şi foarte interesantă pentru mine, despre care vom discuta neapărat în viitorul apropiat.
- Totuşi, o guvernare nu poate funcţiona normal fără susţinerea oamenilor de afaceri. În ce mod şi în ce măsură aţi sprijinit fosta Putere? Dar actuala?
- Eu achit statului toate taxele personale, cele ale companiilor mele şi le asigur tuturor salariaţilor noştri venituri decente. Prin aceasta, am susţinut şi voi susţine financiar orice guvernare: şi fostă, şi actuală, şi viitoare.
- Recent, premierul Filat, dar şi alţi foşti premieri au declarat că oligarhii se impun întotdeauna şi pe lângă guvernare. Ştiţi la cine s-au referit ei sau credeţi că toţi împreună mint?
- Vă rog foarte mult să-i adresaţi aceasta întrebare atât dlui Filat, cât şi celorlalţi premieri la care v-aţi referit. Eu vă promit că le voi citi răspunsurile cu foarte mult interes şi, dacă va fi cazul, le voi comenta. Dacă ei nu doresc să vă răspundă la această întrebare, eu nu ştiu ce să vă spun.
- Existau până nu demult şi oameni de afaceri care refuzau să susţină financiar guvernarea sau anumiţi demnitari, fapt pentru care erau persecutaţi sau intimidaţi. Să ne amintim chiar şi de cel mai relevant caz în această privinţă, cel al lui Anatol Stati. Cum explicaţi acest fenomen?
- Dacă există oameni de afaceri, care au fost şantajaţi sau persecutaţi, pentru ca să dea mită, este un lucru grav şi de netolerat.
„Nu am făcut afaceri cu Oleg Voronin”
- Dle Plahotniuc, ca să-şi dezvolte afacerile, businessmenii influenţi au nevoie de crearea unor anume situaţii politice. Cred că sunteţi de acord că nu numai RM, dar lumea întreagă este dirijată de oamenii cu bani. În acest sens, ce influenţă aveţi atunci când vă este strict necesară, de pildă, adoptarea unei legi, un rezultat bun la o licitaţie sau numirea cuiva în funcţie?
- Eu prefer să-mi folosesc veniturile din afaceri pentru noi investiţii, decât să-mi cheltui banii pentru influenţă. Totuşi, consider că atunci când se fac şi se aprobă anumite legi, care au legătură nemijlocită cu economia R. Moldova, toţi oamenii de afaceri de performanţă trebuie să fie consultaţi.
- În interviul pentru „Prime” aţi vorbit doar la general despre relaţiile pe care le-aţi avut cu Vladimir şi Oleg Voronin. Noi, însă, ne-am bucura de-aţi putea preciza dacă aţi făcut vreo afacere comună şi care anume cu Voronin jr., deoarece se crede că anume această colaborare v-a şi promovat ca persoană atât de influentă în RM.
- Repet, cu Voronin am făcut cunoştinţă prin intermediul fostului preşedinte al României, Ion Iliescu, care mi-a recomandat să fiu un demn reprezentant al investiţiilor româneşti în RM. Fireşte că, fiind reprezentantul unei companii atât de mari, care a ajuns să achite 3% din bugetul de stat al ţării, era obligatoriu să am o relaţie de comunicare cu instituţia prezidenţială. Şi anume acest fapt a aprins gura presei şi a dat naştere „controversatului om de afaceri”… În ceea ce îl priveşte pe Oleg Voronin, nu numai că nu am avut şi nu avem afaceri comune, dar cel puţin în domeniul bancar suntem chiar concurenţi. Cât ţine de promovarea mea în afaceri, am trei prieteni responsabili de aceasta: Munca, Dedicaţia şi Cunoştinţele în domeniu.
„Sper ca orice guvernare să fie mai bună decât cea precedentă”
- Nu e un secret că, în campaniile electorale, partidele mari sunt susţinute, de regulă, din surse externe şi de către oamenii de afaceri din ţară. Cine s-a bucurat de sprijinul dvs. în ultimele două campanii?
- Dacă vă referiţi la votul meu, daţi-mi voie să nu vă răspund, pentru că e o chestiune secretă. Dacă, însă, sugeraţi despre un anumit ajutor financiar, cred că am finanţat în mod legal oameni din toate partidele, deoarece printre cei 5000 de angajaţi ai companiilor noastre se găsesc cu siguranţă membri şi admiratori ai diferitelor partide.
- Dle Plahotniuc, ce părere aveţi despre Marian Lupu şi PD?
- Nu-mi cereţi păreri despre formaţiunile politice, pentru că eu sunt om de afaceri şi nu cunosc partidele în profunzime. Cât despre Marian Lupu, îl consider un politician valoros şi de mare perspectivă.
- Şi atunci cum comentaţi declaraţiile repetate ale lui Lupu, prin care vă învinuia de monopolizare a marilor afaceri din RM?
- Dacă dl Lupu a spus acest lucru, înseamnă că, la acel moment, a fost greşit informat. Dar să ştiţi că eu nu m-am supărat nici atunci, cum nu mă supăr nici acum pe oamenii care greşesc neintenţionat.
- Cât de reuşită vă pare guvernarea actuală sau v-aţi dori întoarcerea PCRM la putere?
- Eu sunt o persoană optimistă şi sper întotdeauna ca orice guvernare viitoare să fie mai bună decât cea precedentă. La fel, sper că guvernarea care va veni după scrutinul următor va fi mai bună decât actuala. Dar nu eu trebuie să apreciez guvernările, ci toţi cetăţenii R. Moldova.
„N-am nicio legătură cu Zubco”
- Nu credeţi că o eventuală coaliţie PD-PCRM ar fi fost mai bună decât AIE din punct de vedere politic, pentru că, astfel, s-ar fi putut evita anticipatele?
- Eu nu sunt politician, cu atât mai puţin analist politic, iar rezultatele unei guvernări pot să le judec doar în termeni de business. De aceea vă rog să mă întrebaţi despre guvernarea AIE doar la finalul mandatului Alianţei.
- Probabil, ştiţi că, în culisele Procuraturii, se vorbeşte de zor că dvs. conduceţi activitatea acestei instituţii şi că Valeriu Zubco este omul propus de dvs. Aveţi vreo atribuţie cu numirea în funcţie a procurorului general?
- Eu nu am legătură cu treburile din justiţia R. Moldova şi, cu atât mai puţin, cu dl Zubco. Probabil că există oameni care vor să-i facă rău procurorului general sau se tem de principialitatea dumnealui şi atunci inventează fel de fel de situaţii controversate, legate de persoana dânsului.
- Bine, dar cum apreciaţi, în genere, activitatea Procuraturii Generale? Mă refer inclusiv la tergiversarea unor dosare demult apuse, gen Cubreacov, dar şi mai proaspete: 7 aprilie, Boboc, cel cu mărturiile false ale lui Roşca despre tentativa de asasinat din partea lui Urechean etc.?
- Ca om de afaceri, nu mă aflu în postura să comentez activitatea justiţiei sau a Procuraturii decât în măsura în care eu sau afacerile mele ar fi afectate de unele decizii ilegale.
„Nu sunt persoana mandatată să judec foştii şefi de stat”
- Multă lume e nedumerită de faptul că Procuratura nu-l pune la respect pe Voronin. În opinia dvs., liderul PCRM a încălcat sau nu legea, fiind la guvernare, şi trebuie sau nu să răspundă pentru aceasta?
- Dl Voronin are calitatea de fost preşedinte al ţării noastre. Îl respect pentru realizările pozitive, dar cât priveşte faptul dacă a încălcat sau nu legea - urmează să se exprime organele competente. Mai mult, vă spun că nu avem dreptul să ne exprimăm cu atâta uşurinţă nici despre el, nici despre ceilalţi foşti sau actuali preşedinţi ai R. Moldova. Prezumţia nevinovăţiei încă nu a fost exclusă de nimeni. Cu atât mai mult, cu cât eu nu sunt persoana mandatată să judec foştii şefi de stat.
- E adevărat că Mejinschi, Gurbulea şi soţia lui Zubco lucrează la dvs.?
- Îmi pare rău să vă dezamăgesc, dar nimeni dintre cei menţionaţi nu este angajat al companiilor noastre.
- Dle Plahotniuc, oare cine a stat în umbra evenimentelor din 7 aprilie?
- Şi eu aştept rezultatele anchetei oficiale şi nu-mi permit să speculez despre un eveniment atât de important şi sensibil.
- Aşa cum l-aţi cunoscut pe Voronin în România, aţi fost şi reprezentant al investiţiilor româneşti, consideraţi normală atitudinea românofobă a ex-preşedintelui? Cum ar trebui să fie, în mod normal, relaţiile noastre cu România, dar şi cu Rusia? În planul afacerilor, v-ar conveni mai mult o apropiere a RM de Est sau de Vest?
- Să nu uităm că suntem într-o perioadă de criză economică, care se resimte atât în Rusia, cât şi în SUA, şi în toată Europa. Eu cred că toate relaţiile pe care le are R. Moldova trebuie să fie extrem de pragmatice şi cu profit economic reciproc. În acest sens, o îmbunătăţire a relaţiei economice cu Rusia ar fi un lucru extrem de folositor. Şi despre relaţiile cu România, am să vă spun părerea mea, ca om de afaceri. Cu cât politicienii români sau moldoveni ar fi mai cumpătaţi în declaraţii, cu atât mai mult noi, oamenii de afaceri de pe ambele maluri ale Prutului, am avea de câştigat. În consecinţă, vor câştiga şi cetăţenii ambelor state.
„Singura legătură dintre mine şi Nichifor este că suntem din acelaşi sat”
- Ce ştiţi despre „mafia cărnii” şi cine din fosta şi actuala guvernare o protejează?
- Nu ştiu.
- Aveţi vreo legătură cu firma „Aerocom”, despre care presa străină a scris că ar fi implicată în transportarea de arme şi cocaină, iar ziarele noastre menţionau că ar fi controlată şi de dvs.?
- Nu am nicio legătură.
- Sunteţi prieteni, apropiaţi sau doar cunoscuţi cu omul de afaceri Adrian Nichifor, care vă este consătean? După tragedia de la Nisporeni, când acesta a împuşcat un bărbat, credeţi că Nichifor trebuie condamnat sau eliberat?
- Singura legătură dintre mine şi Adrian Nichifor este că suntem din acelaşi sat. Iar evenimentul la care vă referiţi este un eveniment tragic şi regretabil… Mă întrebaţi dacă trebuie condamnat sau eliberat? Nu sunt nici judecător şi există instituţii competente în această privinţă.
- Nu ştiţi cine a condus din umbră arestul şi demiterea lui Victor Ţurcanu din funcţia de director al „Victoriabank”, pe care o conduceţi astăzi? Nichifor, care a fost implicat şi el în această operaţiune, nu v-a vorbit despre asta?
- Din fericire, astăzi nu mai există scandaluri legate de numele băncii, unde sunt preşedinte al Consiliului de Administraţie, iar dl Turcanu este unul dintre colegii cu care colaborez foarte bine. Deseori, după ce intră în conflicte majore, unii oameni devin buni prieteni. Restul sunt speculaţii, la care eu nu răspund.
„Nobil-club” e o investiţie de care mă mândresc”
- Aţi declarat la „Prime” că aveţi afaceri inclusiv în sectorul hotelier şi cel al mass-media. Dacă nu e o taină, ce hoteluri şi mijloace media vă aparţin?
- Grupul de afaceri pe care îl coordonez este implicat în managementul mai multor posturi de televiziune şi radio, acţionând şi pe piaţa agenţiilor de publicitate.
- „Nobil-club” e al dvs.?
- În ceea ce priveşte Hotelul „Nobil”, este una dintre investiţiile cu care mă mândresc.
- Care politician se bucură de cel mai mare şi, respectiv, cel mai puţin respect din partea dvs.? De ce?
- De respectul meu se bucură şi se va bucura orice politician care măcar încearcă să facă lucruri potrivite pentru R. Moldova. În acelaşi timp, nu mă feresc să vă mărturisesc că îi detest profund pe toţi acei politicieni care îşi încasează doar salariile şi nu-şi fac treaba în slujba ţării.
- La ce rezultat vă aşteptaţi la anticipate?
- În privinţa anticipatelor, sunt optimist.
- Vă mulţumim mult pentru acest interviu.
Nota autorului.
Precizăm că, din cauza programului de lucru foarte încărcat şi a lipsei de timp, Vlad Plahotniuc a răspuns la întrebările noastre în scris. Pentru că unele răspunsuri au generat întrebări suplimentare, vă promitem că vom mai reveni. Cu atât mai mult, cu cât şi Vlad Plahotniuc şi-a dat acordul în această privinţă.
Un articol de: Pavel Păduraru, timpul.md
2 comentarii:
Один жыд другому кричит через весь базар:
- Мойша, твоя дочь - проститутка!
-Абрам, у меня нет дочери!
-А ты теперь докажи это всему базару!
cam asa se primeste si aici paremi-se
http://pan.md/video/Eventis-kak-chinovniki-otpugivayut-investorov/45096
Trimiteți un comentariu