marți, 29 octombrie 2013

Interviu EXCLUSIV pentru ziarul TIMPUL, Vlad Plahotniuc: “Pe unii îi deranjează tare faptul că există o comunicare bună în interiorul Coaliției”

 - Ieri, Dvs ați renunțat la mandatul de deputat, Domnul Diacov a anunțat că renunță la funcția de lider al fracțiunii parlamentare, iar domnul Marian Lupu ar urma să preia această funcție. Mai multe mișcări interesante, care par să fie parte a unui plan mai amplu. Ce urmează?

- E normal ca în activitatea noastră politică să ne conducem după o strategie, nu după improvizații și e firesc să avem niște planuri legate de viitor. Eu am explicat ieri public decizia mea, dar voi face câteva completări acum. În ultima perioadă, asistăm la campanii de manipulare și la acțiuni de perturbare a funcționării statului, fără precedent pentru Moldova.

În timpul acesta, noi, cei din Coaliție, muncim la Guvern și Parlament, căutăm soluții pentru problemele pe care le avem în țară, dar și pentru problemele pe care comuniștii le creează cetățenilor noștri. Credeți că întâmplător au apărut toate acestea concomitent cu așa-zisa revoluție a comuniștilor? Cei din PCRM încearcă să profite de orice subiect, chiar dacă este vorba de unul care îi afectează pe cetățeni, îl amplifică și distorsionează, doar pentru a genera haos și confuzie, mediu în care și-ar putea pune în aplicare obiectivul de declanșare a anticipatelor. În aceste condiții este normal să ne mobilizăm, să ne reorganizăm pe intern, unde este cazul, și să nu-i lăsăm să provoace o nouă criză politică.

- De ce reprezentanții Coaliției nu explică public, mai clar, ce stă în spatele unor astfel de acțiuni?

- Dacă am sta toată ziua în polemici cu comuniștii, chiar nu am mai reuși să facem nimic în țară, ori ei exact asta vor. Preocuparea noastră este să găsim soluții la problemele cu care ne confruntăm, inclusiv să rezolvăm anumite probleme create de comuniști. Pe de altă parte, sunt de acord cu dumneavoastră, că noi ar trebui să fim mai activi în comunicarea cu oamenii, să le prezentăm realitatea, ce putem face și ce nu, să nu lăsăm doar opoziția să-și desfășoare campaniile de manipulare. Tocmai de aceea consider că trebie să ne distibuim cât mai eficient resursele umane, astfel încât să avem oameni buni la Guvern, în Parlament, dar să avem oameni care să se implice și la partide, care să aibă ca și prioritate să pregătească organizațiile teritoriale pentru a merge în fața oamenilor și a le prezenta realitatea, lasându-i apoi să facă singuri diferența între minciunile cu care sunt bombardați zilnic de comuniști și realitate. Dacă vreți să înțelegeți mai bine ce fac comuniștii astăzi, amintiți-vă de campaniile de manipulare pe care le făceau prin intermediul presei comuniste înainte de 7 aprilie 2009. Azi fac același lucru, doar temele diferă.

- De ce a renunțat Dumitru Diacov la conducerea fracțiunii parlamentare a PDM?


- Dumitru Diacov este un politician cu experiență, cu multe calități, iar una pe care o știți cu toții, este un bun comunicator, un om care știe să se adapteze la statutul interlocutorului pe care îl are în față. Într-un moment ca acesta, în care oamenii sunt bombardați cu minciunile comuniștilor, este nevoie ca noi să intrăm într-o comunicare activă cu oamenii și să nu-i lăsăm să cadă victime manipulărilor PCRM. Pe de altă parte, salut gestul domnului Diacov, un gest matur, cam neobișnuit în politica noastră și mă bucur de câte ori colegii din PDM demonstrază că prioritatea lor în politică nu este menținerea în funcții, ci adaptarea la nevoile pe care le au instituțiile în care activează sau partidul. Sunt sigur că vom mai oferi exemple pozitive în acest sens.

- Intenționați să faceți vizite în teritoriu?

- Da. Împreună cu filialele terioriale ale PDM, vom organiza întâlniri cu oamenii, vom discuta despre problemele reale cu care se confruntă, dar vom dialoga cu ei, nu vom merge să le băgăm în cap minciuni, așa cum fac comuniștii. Oamenii au nevoie să discuți cu ei, să-i asculți, nu să te duci și să le bagi forțat în cap ce vrei tu să creadă. Împreună cu Marian Lupu, Dumitru Diacov și alți colegi din conducerea partidului, vom organiza un calendar intens pentru perioada următoare, care presupune întâlniri în raioane, cu toate categoriile de cetățeni.

- Toate acestea nu le puteați face și ca deputat?

- Ba da, dar nu ar fi fost corect să activez într-o funcție publică, dar să fac muncă pentru partid. Ceea ce fac comuniștii din 2009 încoace, campanie electorală pe banii cetățenilor, este imoral. Dacă vor să se ocupe doar de partid, să o facă pe banii lor, nu pe banii oamenilor, să se retragă din Parlament și să se ocupe de partid. Numai că ei nu pot să facă asta, pentru că ar însemna să-și piardă privilegiile si, mai ales, să rămână fără imunitate parlamentară. Cum ar putea ei să facă tot circul din Parlament, să înjure jurnaliștii, să lovească forțele de ordine, dacă nu ar avea imunitate parlamentară?

-Ați avut relații mai bune cu PCRM. Ce s-a întâmplat între timp?

- Eu nu am avut nici relații bune, nici rele cu PCRM. Am avut relații cu anumiți oameni din acest partid, cum am și cu oameni din alte partide, pe care îi apreciez și acum. Și vă asigur că ei nu sunt printre cei pe care îi vedeți mereu la televizor înjurând și agresând diferite persoane. Există și în acest partid oameni de calitate, dar ei au fost marginalizați, unii au plecat, alții probabil mai așteaptă să vadă cine va câștiga bătălia internă pe care o dau grupările din acest partid, să nu credeți că la ei lucrurile sunt așa de liniștite cum par din afară, ei duc lupta pentru putere atât pe exterior, cât și pe interior.

- Politicienii au comentat diferit retragerea dvs. din Parlament, unii pozitiv, dar alții negativ, cum ar fi ideologul PCRM, Mark Tkaciuk?

- Și ce ați fi așteptat să declare Tkaciuk? Că renunță și el la imunitate și la mandat? Haideți să fim realiști, el a avut o reacție politică, chiar amuzantă, dacă poți să o privești cu puțin umor, o reacție în stilul lui. În rest, eu nu am văzut celelalte comentarii și nici nu sunt importante acum. Eu nu am făcut acest gest ca să văd ce zic unii politicieni, fiecare are o opinia direct proporțională cu capacitatea de a înțelege ce se întâmplă. Pentru mine e mai important ce urmează mai departe, cum îmi voi gestiona timpul și activitatea pentru a obține rezultate cât mai bune pentru PDM, dar și pentru Coaliție.

- Totuși, cineva comenta chiar că UE v-a impus să vă retrageți din funcție...

- Uniunea Europeană are la bază principii democratice de funcționare și nimeni de acolo nu și-ar permite să sugereze unui deputat din Republica Moldova așa ceva. Liderii europeni au demonstrat de atâtea ori că îi respectă pe cetățenii noștri și nu și-ar permite niciodată să intervină, nici măcar cu sugestii, peste votul lor. Chiar în momentul în care interviul dvs va fi publicat, eu voi fi la Bruxelles, împreună cu colegii de Coaliție, la o întâlnire cu oficiali europeni. Acolo se vor discuta lucruri pozitive pentru țara noastră, în special chestiuni ce țin de summitul de la Vilnius. Iată care este relația noastră cu UE, este un bazată pe sprijin și bună conlucrare, nimeni nu încearcă să impună cuiva vreun lucru sau altul.

- La următoarele alegeri veți mai candida la un nou mandat de deputat?

- Nu am luat o decizie în acest sens și nici nu mă grăbesc să mă gândesc la asta, mai avem multe de făcut până la alegeri. E mult prea devreme să începem de acum cu liste și candidaturi.

- Ce veți face începând de când nu veți mai fi deputat?

- Voi trece la o agendă mult mai eficientă de lucru, încă de la începutul săptămânii viitoare voi avea mai multe acțiuni pe linie de partid, urmează să mă întâlnesc cu toți șefii de departamente, să demarăm mai multe activități, voi avea și câteva acțiuni personale în plan politic, dar le veți vedea la timpul potrivit, urmează să mă deplasez și în teritoriu, voi avea, de asemenea, mai multe activități pe linie organizatorică, în partid, întâlnirii cu colegii de Coaliție.

- Cu V. Filat o să vă întâlniți mai des acum?

- Mă voi întâlni cu oricare dintre colegii de Coaliție și de câteva ori pe zi, dacă va fi nevoie. Am văzut că pe unii îi deranjează tare faptul că există o comunicare bună pe interior, în Coaliție, pentru că înțeleg că planul lor de a genera o criză politică și de a declanșa anticipatele, nu va reuși. De aceea și încearcă, în diferite forme, să declanșeze tot felul de scandaluri, pentru a tensiona atmosfera în Coaliție. Iar faptul că nu le iese acest lucru, îi isterizează, îi determină să-și piradă cumpătul și să recurgă la agresivitate. Efectul îl vedeți la televizor, sub formă de așa-zise revoluții.

- Care este realația dvs cu actualul premier, Iurie Leancă?

- Una colegială. Îl apreciez pentru ce face la Guvern și pentru ca și-a asumat această responsabilitate într-o perioadă nu tocmai ușoară. Am încredere că atît premierul, cât și echipa sa, își vor duce mandatul până la capăt și își vor îndeplini angajamentele asumate în programul de Guvernare. Am apreciat foarte mult atitudinea lui demnă și matură politic din timpul dezbaterii moțiunilor inițiate de PCRM, la fel și atitudinea celorlalți membri ai Guvernului.

- PCRM e de altă părere, comuniștii ce în continuare ca premierul Leancă să fie demis și au inițiat până acum două moțiuni în acest sens, care au fost respinse însă.

- Să nu vă imaginați că asta a fost o surpriză pentru PCRM. Până și ei știau că nu vor trece moțiunile, încă de când le-au inițiat, nici măcar nu s-au obosit să redacteze o argumentare serioasă pentru aceste moțiuni, tocmai pentru că știau că acesta este doar încă un act din show-ul lor politic, din așa-zisa lor revoluție, prin care doresc să revină cât mai repede la putere. Comuniștii nu cu premierul Leancă sau cu Guvernul au treabă, ei sunt în război cu toată țara, cu cetățenii, presa, oponenții politici, cu propriul partid, dar și cu Europa. Ei caută orice posibilități pentru a se agăța de ceva care să provoace o criză politică. PCRM s-a activizat cu atâta disperare pentru că înțeleg că timpul se scurge în defavoarea lor, în Coaliție e liniște, iar șansele lor de a provoca alegeri anticipate sunt tot mai mici. Iată de ce se grăbesc ei acum, își joacă ultima șansă.

- Ce se va întâmpa cu proiectul dvs. privind votul uninominal, ați renunțat la el?

- Ar însemna să renunț la un angajament politic pe care l-am făcut în fața oamenilor. Regret că nu a trecut de Parlament, poate unii nu erau pregătiți pentru asta, dar mai devreme sau mai târziu vom avea vot uninominal sau mixt, pentru că cetățenii vor asta, asa arată toate sondajele de opinie și e normal ca ei să aibă un control mai strict asupra celor pe care îi trimit în Parlament. Atunci când vom considera că e momentul potrivit, vom lansa din nou proiectul în dezbatere, astfel încât să nu mai existe discuții că unii nu au avut posibilitatea să-și expună opinia. Deși, vreau să vă spun că și înainte de a fi votat în Parlament acest proiect, chiar eu am organizat două dezbateri ample pe această temă, cu sprijinul a doi parteneri externi importanți ai țării noastre, la care au participat reprezentanții tuturor partidelor, jurnaliști, reprezentanți ai societății civile. O parte din recomandările făcute de aceștia le-am și introdus în proiectul care se află la Parlament. Deci afirmațiile unora, că nu ar fi existat dezbateri pe marginea acestui proiect, sunt false. Cu toate acestea, cred că e benefic să mai avem o rundă de dezbateri, acest lucru va face și mai bună această inițiativă. Vom avea sistem de vot uninominal atunci când vom fi pregătiți să-l avem, asta ca să încheiem cu speculațiile pe acest subiect.
- Unul dintre liderii PCRM spunea că vreți sistem uninominal ca să vă puteți asigura un nou mandat de deputat.

- Tocmai a primit răspunsul legat de cât de tare mă țin eu de funcția de deputat, a văzut că nu sunt în nici un fel dependent de ea. Nu avem sistem de vot uninominal pentru că tocmai comuniștilor le-a fost o frică teribilă să meargă deschis, nominal, în fața alegătorilor. Ce să le arate ei oamenilor, că singura lor preocupare timp de 5 ani a fost cum să declanșeze anticipatele și să revină la putere?! Se vor ascunde după o listă de partid, ca să fie siguri că mai prind un nou loc de deputat. Asta este motivul real pentru care opoziția nu vrea sistem uninominal de vot, teama unora că vor rămâne în afara Parlamentului, iar ei altă meserie nu au, o să ajungă pe drumuri, nu au la ce se întoarce, mandatul de deputat e tot ce au realizat în viață.

-Pe 3 noiembrie Coaliția organizează o mare adunare populară, în timp ce comuniștii anunță că își vor trimite oameni să vă strice acest eveniment. Ce va fi pe 3 noiembrie?

- Pe 3 noiembrie va fi un miting de susținere a Moldovei și a parcursului său european. La acest miting sper să vină cât mai multă lume care împărtășește acest obiectiv național, nu doar membri și simpatizanți ai partidelor din Coaliție. În ceea ce privește anunțul făcut de comuniști, scopul lor este să genereze o altercație, vor încerca să provoace în diferite moduri oamenii, pe modelul în care au făcut asta și în aprilie 2009. PCRM nu face decât să arate încă odată ce fel de politică face și pentru ce vrea la Guvernare. Eu fac un apel la toți cei care vor participa la mitingul de pe 3 noiembrie, să nu se lase provocați în nici un fel și să ignore toate încercările unora de a provoca tensiuni. Scopul nostru este să avem o adunare pașnică și democratică, una pentru viitorul Moldovei. Dacă PCRM va recurge la provocări, avem instituții ale statului abilitate să le califice și să intervină, în conformitate cu legea și regulile democratice. Sunt sigur însă că oamenii care vor veni în PMAN pe 3 noiembrie, nu se vor lăsa atrași în încercarea comuniștilor de a tensiona situația.

- Pentru ce ar recurge comuniștii la astfel de metode?

- Ei își urmăresc consecvent singurul obiectiv pe care l-au avut încă de la trecerea în opoziție, acela de a declanșa alegerile anticipate și știu că dacă nu reușesc rapid, nu vor avea o altă șansă. Acesta este motivul pentru care forțează declanșarea unei noi crize politice până la Vilnius. Ei speră că o nouă criză politică în Moldova i-ar determina pe oficialii europeni să anunțe încetarea sprijinului pentru țara noastră. Problema este însă că dacă ar reuși acest plan, PCRM ar face practic în deplină cunoștință de cauză un rău imens cetățenilor țării noastre. Ei nu fac asta pentru că sunt antieuropeni sau pro-ruși, ei fac asta doar din dorința de a crea haos pentru a putea genera anticipatele, asta e unicul lor scop, nu-i bănuiți de prea multe gândiri geopolitice. Pentru ei, cu cât Moldova devine mai izolată, atât de Europa, cât și de Rusia, România sau alți parteneri externi, cu atât ei pot să controleze mai bine țara. Amintiți-vă în ce izolare au adus țara în 2009, când au reușit să ne îndepărteze de toți partenerii externi.

- Un analist spunea că acțiunile comuniștilor din ultima perioadă întăresc de fapt Coaliția, vă solidarizează. Așa este?

- Nu doar ne solidarizează, ne și mobilizează, ne ține într-o comunicare mai strânsă. Iată așadar că sunt si beneficii de pe urma revoluției lor. Și mai există un efect, oamenii au posibilitatea să-și amintească cine sunt comuniștii, ce metode folosesc ei și de ce vor să preia puterea rapid.

- Aș mai avea multe să vă întreb, în special despre inițiativele sociale pe care le-ați anunțat ieri, dar respect timpul pe care l-am convenit împreună. Vă mulțumesc, dar nu punem punct acestui interviu, sper să-l continuăm cât mai curând!

- Cu siguranță, sunt sigur că vom avea și multe subiecte noi în următoarea perioadă. Legat de cele două initiative sociale, vă promit o discuție imediat ce le voi lansa public. Vă mulțumesc și eu!

D.C.

Sursa: www.timpul.md

Un comentariu:

Anonim spunea...

http://pan.md/video/Eventis-kak-chinovniki-otpugivayut-investorov/45096